Vi koji ste već starosjedioci, registrirani na Facebook prije više godina, sjećate li se ovih daaavnih aplikacija? :)

The Mood Weather Report – zgodan app kojim ste svakodnevnim loginom dobili neki sticker u nizu i mogli ste objaviti kako se osjećate u tom trenutku – više stickera, više emocija za shareanje. I sad još postoji uz gomilu reklama.

Extended Info – ovo je bilo uber korisno za škrte profile u to vrijeme. Mogli ste dodati apsolutno sve što ste htjeli od informacija o sebi i teksta koliko želite. Popularne su bile fav liste svega i svačega, specifikacije kompa, pročitane knjige i sl.

Testovi iz zafrkancije – o da, ovoga je bilo masu. Svatko je mogao kreirati aplikaciju sa bilo kakvim “testom” od par pitanja (rijetko se našao neki sa više od 5-6) i rezultatom kojeg se moglo prikačit na poseban tab u profilu. Neki su dali mašti oduška pa ste mogli znati “koliko ste Dalmatinac” ili “koja ste Diznijeva kurva”. :))

Testovi osobnosti svih vrsta – oni ozbiljniji uzeli su vremena ispunit profesionalne testove osobnosti od 100-njak pitanja i dobili grafički prikaz koliko su, ustvari, za*ebani.

Raznorazne gift aplikacije – početak spamanja frendova na Facebooku sličicama nikakve vrijednosti, od cvijeća do likova iz serija. Čak je i Facebook imao Facebook Gifts koji je bio ipak ekskluzivniji – za njegove virtualne poklone moralo se platit određen broj kredita (ne sjećam se jel 10 ili 100) pa si bio kul ako si ih nakupio 3-4 na profilu. Svatko je mogao pokloniti jedan gift gratis po registraciji. Najpopularniji gift – tangice.

Quotes – ne znam koliko je ljudi ovo koristilo ali bilo je zgodno za objavljivanje citata i bisera, kad ste jednostavno s nekim morali podijeliti što vam frendovi lupetaju dok su offline. Samo su rijetki shvatili.

Top Friends – genijalno za sortiranje, VIP liste i nogiranje frendova koje (ni)ste smatrali dostojnima prisutnosti na svom profilu. Još nije bilo defaultnog prikaza prijatelja, pa je to bio jedini način. Dobro si se morao ulizivati da bi bio uguran u 3×3 ikonice.

Make a Baby – igra gdje ste s frendom dogovorili spol, ime i mini odjeću pa ste mijenjali smjene o tome tko će se brinuti o 2D djetetu. Zabavni urnebes ako ste bili oboje voljni, plačljivo i ukakano dijete ako je završilo s jednim roditeljem (ili su oba zaboravila na app).

Nations – dok su igre na Facebooku bile još vrlo jednostavne, postojala je ova tekstualna igra u kojoj ste kreirali svoju monarhiju, anarhiju ili nešto treće što bi se zvalo državom. Prvo ste svaki dan morali pročitati par odlomaka teksta kako bi se upoznali s aktualnim problemom među vašim podanicima, a onda ste odabrali jednu od dvije opcije. I to je bilo to – rezultat, odnosno profil svoje nacije, ste mogli naravno objaviti na svom profilu.

Životinjsko carstvo – bilo popularno nekad, bilo popularno opet. :)) Login svakog dana da biste dobili tri nove sličice. Point je bio da ste držali fige da su sličice nove, a ne duplići. Kako ste se približavali kraju albuma češće je bilo psovanje radi duplih sličica. Onda ste ih razmjenjivali sa raspoloženim frendom koji je isto tratio vrijeme na ovom appu. Ne sjećam se da je uopće bila neka nagrada po završenom albumu, ali svejedno smo ih prošli još par puta.

RPG igre tipa Hammerfall i Elf Wars – ovdje smo zapravo počeli s maltretiranjem frendova raznim pozivnicima za svaku glupost. Niste mogli dalje u igri ako niste skupili x napitaka kako bi postigli određeni Strength i otkinuli glavu dežurnom čudovištu. A onda dalje, potrošite 30 energyja, pa ispočetka. Ovo je očito strategija koja pali jer i dan danas imamo takve Fejs igre, samo u 3D.

Friend Wheel – app koji će me uvijek najviše fascinirati! Mogla sam satima proučavati isprepleteni krug svojih prijatelja i sve veze među njima. Kasnije je došla još jedna slična aplikacija Nexus na istu foru, ali također vrlo dobra. Šteta što se nisu održali.

Friends for Sale – ovog se rado sjećam :)) Jedan od najboljih appova ikad na Fejsu, i zafrkancija s frendovima htjeli-ne htjeli. Ukratko, neki su tzv. ljubimci nakupili milijarde dolara vrijednosti zahvaljujući popularnosti, pa ih nikako više nisi mogao kupit. A neke si imao tjednima pa ih nitko nije htio ni za 1 dolar, pa bi ih pustio na slobodu samo zato jer su niškoristi. Vodili su se privatni ratovi oko onog frenda kojeg su eto dvoje htjeli, a ni jedan nije htio odustati. Pa su cijene skakale do neba. A taj treći u biti nije imao pojma o ničemu. :))

Kojih se vi appova od prije koju godinu još sjećate? Share za nostalgiju. :)